Konfliktinhallinta

Ratkaise työpaikan jännitteitä räätälöityjen faktanselvitys–, sovittelu– ja kartoituskeskustelumallien avulla

Ab Carolin Oy tarjoaa tehokkaat keinot puuttua häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen

Kun työyhteisössä esiintyy häirintää tai epäasiallista käyttäytymistä, edellyttää lainsäädäntö, että johto puuttuu asiaan heti saatuaan asiasta tiedon. Silloin on myös tärkeää, että toimet ovat tehokkaita, oikeassa suhteessa tapahtumiin mutta myös lain mukaisia.

Käytämme kolmea erilaista työkalua näihin tilanteisiin:

Carola Lindholm–Gerlinin Kartoituskeskustelu mallin on auttanut monia työyhteisöjä jo 1990–luvulta lähtien

Kartoitamme tilanteen haastattelemalla ja analysoimme tilanteen. Sen jälkeen yleensä palautekeskustelu koko ryhmän kanssa, jotta ongelmat avautuvat jäsenille ja yhdessä päätös, miten tilanne saadaan palautettua normaaliksi. Tämän lisäksi joko koutsausta yksilö- ja ryhmätasolla ja tarvittaessa työoikeudelliset keinot: varoitus, irtisanominen tai työsuhteen purku.

Sovittelumalli (Timo Pehrman/Suomen Sovittelufoorumi ry)

Sovittelu on vapaaehtoinen konfliktinhallintamenetelmä, jossa puolueeton ulkopuolinen henkilö, sovittelija, auttaa riidan osapuolia erityisen sovittelumenettelyn avulla löytämään molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Sovittelija ei ratkaise osapuolten ongelmaa vaan toimii sovinnon mahdollistajana (fasilitaattorina). Sovittelija ohjaa prosessia, jonka lopputuloksena asianosaiset itse löytävät ratkaisun. Hän ei ole passiivinen vetäytyjä vaan aktiivinen kuuntelija. Sovittelija sallii myös tunteiden käsittelyn, moraalisen pohdinnan ja arvokeskustelun. Sovittelija ei tuomitse, mutta huolehtii kuitenkin siitä, että sopimus on osapuolille kohtuullinen. Sovittelu on tulevaisuuteen suuntautuvaa sosiaalista toimintaa, jolla aktiivisesti etsitään pysyviä myönteisiä ratkaisuja. Sovittelu on oppimisprosessi.

Käytämme tarvittaessa myös faktanselvitys–mallia, joka on näyttöön perustuva tutkimusmetodi. Se on alun perin kehitetty Norjassa ja sitä käytetään yleisesti Ruotsissa niin kunnallisella, julkisella kuin yksityisellä puolella. Samankaltainen tutkimusmetodi – Investigation – on käytössä myös Englannissa. Faktanselvitystä käytetään, kun väitteitä tai epäilyjä häirinnästä, epäasiallisesta käytöksestä, syrjinnästä ja kiusaamisesta esiintyy työpaikalla.

Faktanselvitykseen kuuluu sekä kirjalliseen dokumentaatioon tutustuminen, osapuolten ja todistajien haastattelut ja osapuolten mahdollisuus esittää vastaväitteitä ja kommentoida väitteitä. Näiden pohjalta tehdään raportti, jossa otetaan myös kantaa juridisiin kysymyksiin sekä esitetään ratkaisuehdotukset, joiden perusteella työnantaja päättää mahdollisista seuraamuksista.

Tämä on työkaluistamme laajin ja esimerkiksi sen loppuraportti voi olla useamman kymmenen sivun mittainen.

documents-teamwork-or-business-people-in-diversit-2023-11-27-05-06-54-utc
planning-project-management-and-review-with-busin-2023-11-27-05-03-34-utc

Prosessi

Ennen prosessia keskustelemme aina asiakkaan kanssa ja valitsemme yhdessä oikean prosessin. On tärkeää löytää juuri asiakkaan tilanteeseen sopivin ja kokonaistaloudellisin ratkaisu.