Työoikeus

documents-teamwork-or-business-people-in-diversit-2023-11-27-05-06-54-utc

Ab Carolin Oy tarjoaa tehokkaat keinot puuttua häirintään ja epäasialliseen käyttäytymiseen

Kun työyhteisössä esiintyy häirintää tai epäasiallista käyttäytymistä, edellyttää lainsäädäntö, että johto puuttuu asiaan heti saatuaan asiasta tiedon. Silloin on myös tärkeää, että toimet ovat tehokkaita, oikeassa suhteessa tapahtumiin mutta myös lain mukaisia.

Prosessien pituus vaihtelee tilanteiden mukaan. On tärkeää ymmärtää että tilannetta joka on kehittynyt pidemmän ajan kuluessa ei korjata hetkessä. 

Valitaan yhdessä työkalu joka auttaa parhaiten juuri Teidän tilanteeseen:

Käytämme kolmea erilaista työkalua näihin tilanteisiin:

Carola Lindholm–Gerlinin Kartoituskeskustelu mallin on auttanut monia työyhteisöjä jo 1990–luvulta lähtien

Kartoitamme tilanteen haastattelemalla ja analysoimme tilanteen. Sen jälkeen yleensä palautekeskustelu koko ryhmän kanssa, jotta ongelmat avautuvat jäsenille ja yhdessä päätös, miten tilanne saadaan palautettua normaaliksi. Tämän lisäksi joko koutsausta yksilö- ja ryhmätasolla ja tarvittaessa työoikeudelliset keinot: varoitus, irtisanominen tai työsuhteen purku.

Sovittelumalli (Timo Pehrman/Suomen Sovittelufoorumi ry)

Sovittelu on vapaaehtoinen konfliktinhallintamenetelmä, jossa puolueeton ulkopuolinen henkilö, sovittelija, auttaa riidan osapuolia erityisen sovittelumenettelyn avulla löytämään molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Sovittelija ei ratkaise osapuolten ongelmaa vaan toimii sovinnon mahdollistajana (fasilitaattorina). Sovittelija ohjaa prosessia, jonka lopputuloksena asianosaiset itse löytävät ratkaisun. Hän ei ole passiivinen vetäytyjä vaan aktiivinen kuuntelija. Sovittelija sallii myös tunteiden käsittelyn, moraalisen pohdinnan ja arvokeskustelun. Sovittelija ei tuomitse, mutta huolehtii kuitenkin siitä, että sopimus on osapuolille kohtuullinen. Sovittelu on tulevaisuuteen suuntautuvaa sosiaalista toimintaa, jolla aktiivisesti etsitään pysyviä myönteisiä ratkaisuja. Sovittelu on oppimisprosessi.

Käytämme tarvittaessa myös faktanselvitys–mallia, joka on näyttöön perustuva tutkimusmetodi. Se on alun perin kehitetty Norjassa ja sitä käytetään yleisesti Ruotsissa niin kunnallisella, julkisella kuin yksityisellä puolella. Samankaltainen tutkimusmetodi – Investigation – on käytössä myös Englannissa. Faktanselvitystä käytetään, kun väitteitä tai epäilyjä häirinnästä, epäasiallisesta käytöksestä, syrjinnästä ja kiusaamisesta esiintyy työpaikalla.

Faktanselvitykseen kuuluu sekä kirjalliseen dokumentaatioon tutustuminen, osapuolten ja todistajien haastattelut ja osapuolten mahdollisuus esittää vastaväitteitä ja kommentoida väitteitä. Näiden pohjalta tehdään raportti, jossa otetaan myös kantaa juridisiin kysymyksiin sekä esitetään ratkaisuehdotukset, joiden perusteella työnantaja päättää mahdollisista seuraamuksista

Työoikeus palvelumme

Oletko eksyksissä pykälien kanssa? Onko sinulle epäselvää, mitkä ovat oikeutesi ja velvollisuutesi työntekijänä/ työnantajana? Tahdotko enemmän tietoa työelämän lainsäädännöstä?

Meillä on pätevät työkalut häirintätilanteisiin.

Autamme myös yrittäjiä esimerkiksi sparraten heitä muutosneuvottelujen aikana.

business-couple-using-laptop-2023-11-27-05-17-41-utc
figuring-out-their-most-effective-strategies-2024-04-30-19-57-39-utc

Työoikeus voi olla hauskaa, mutta hauskuus on kaukana, jos ei tiedä, miten pitäisi toimia ja silti toimii. Lainvastainen irtisanominen voi maksaa 24 kk:n palkan, väärin hoidetuista muutosneuvotteluista voi tulla maksettavaksi jopa 35.000 euroa työntekijää kohden. Carolin tarjoaa luentoja työpaikan oikeuksista ja velvollisuuksista, koulutuspaketteja ja konsultaatiota HR-oikeuden alalta. Voit valita seuraavista aiheista:

  • Työsopimus
  • Määräaikainen työsopimus
  • Lomautus
  • Irtisanominen ja työsuhteen purku
  • Yhteistoimintalaki


Tarjoamme työoikeudellisia palveluja luentojen, konsultaatioiden, kurssipäivien ja räätälöityjen kurssikokonaisuuksien muodossa. Juuri nyt haluamme painottaa kurssia ”Totuus vai seuraus- Työpaikkakiusaamiseen on puututtava!”

Työsopimus

Työsopimus-kurssimme perehdyttää sekä työnantajan että työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin työsuhteen koko elinkaaren aikana. Työhaastattelu, työsopimuksen sisältö, tulkinta ja muutokset, koeaikaa koskevat määräykset, työsuojelu, työterveys, työehtosopimukset, muutokset työehdoissa koskien työoloja, muutokset työsopimuksessa, kuten irtisanomiset sekä työaikalakikysymykset.

planning-project-management-and-review-with-busin-2023-11-27-05-03-34-utc
discussing-corporate-strategies-and-projections-2023-11-27-05-15-07-utc

Lomautus

Lomautus-kurssilla syvennytään lomautuksia koskevaan lainsäädäntöön. Tiedätkö, voitko valita itse kenet lomautat ja millä perusteilla? Voitko esim. lomauttaa luottamusmiehen? Onko väliä, jos lomautat vanhemman tai nuoremman työntekijän? Voitko lomauttaa raskaana olevan? Vastauksia voi yrittää arvata, mutta väärästä arvauksesta joutuu maksamaan!

Irtisanominen ja työsuhteen purkamismenettely

Tätä ei voi jättää väliin. Kuinka pitkä tulee irtisanomisajan olla ja millä perusteella voi irtisanoa? Mitä tehdä työntekijöille, jotka vain jättäytyvät pois töistä? Koska voi purkaa työsopimuksen välittömästi ja koska tulee yrittää uudelleen sijoittamista? Kaikki pitäisi osata hoitaa oikein, mutta riittääkö osaaminen?

messy-office-workplace-workplace-and-workspace-co-2023-11-27-05-30-07-utc
consulting-tablet-or-business-woman-with-tech-wor-2023-11-27-05-15-48-utc

Yhteistoimintalaki

Tarjoamme työnantajalle juridista neuvontaa ja sparrausta muutosneuvotteluihin! 

Yhteistoimintalakia sovelletaan yrityksiin ja yhteisöihin, joiden työsuhteessa olevien Kokemuksemme mukaan monissa pienissä yrityksissä on suurta epävarmuutta siitä, miten on toimittava muutosneuvotteluiden yhteydessä. Työntekijäpuolella voidaan asiat tuntea monesti paremmin ja ammattiliiton kouluttamat tietävät usein varsin hyvin, jos työnantajan edustavat erehtyvät jossakin yksityiskohdassa. Seurauksena voi olla jopa 35 000 € korvaus jokaiselle muutosneuvottelujen piirissä olevalle työntekijälle. Tämän takia tarjoamme työnantajalle juridista neuvontaa ja sparrausta koko neuvottelujakson ajan. 

Tarjoamme tarvittaessa myös kurssia, jossa käymme läpi Yhteistoimintalain tärkeimpiä kohtia. 

Työpaikkakiusaaminen

Työpaikka-
kiusaaminen

Työpaikkakiusaamista ei meillä esiinny, sanotaan monessa yrityksessä. Mutta mahtavatkohan vanhemmatkaan olla ensimmäisiä kuulemaan, että lasta kiusataan. Sama mekanismi toimii myös työpaikoilla, ja parasta onkin valmistautua kohtaamaan vaikeat tilanteet. Lue enemmän kurssista!

business-team-working-in-a-start-up-office-2023-11-27-05-08-57-utc